n zijn kantoor staan twee maquettes. De ene is een ‘gewone’ woning, de andere een appartementencomplex. Niets bijzonders, zo lijkt het. Tot we er beter naar gaan kijken. Zo vaak zie je in Nederland geen woning die vrijwel uitsluitend uit hout bestaat, en al helemaal geen ‘toren ’. “Alleen de begane grondvloer is nog van beton”, beaamt Geesternaar Thomas Deterink.
Thomas rijdt iedere dag fluitend van Geesteren naar zijn kantoor in Deventer. Sinds mei 2022 is hij Technisch Directeur van Ekowood Houses, een bouwbedrijf dat woningen van hout bouwt en verder ook zo ecologisch mogelijk produceert. “We geloven heilig in ons biobased en circulaire verhaal, gebruiken zoveel mogelijk producten en grondstoffen die gemaakt en geïnspireerd zijn door de natuur. Dat gaat zo ver, dat we ook bijvoorbeeld kijken naar onze partners, hoe zij te werk gaan en met welke materialen zij werken.”
Samen een verhaal vertellen
Terwijl hij de aanwezige medewerkers én het bezoek (“Ik had rekening met jullie gehouden”, zegt hij tegen interviewer en fotograaf) trakteert op een saucijzenbroodje vanwege zijn verjaardag vertelt Deterink honderduit over het bedrijf waar hij nu ruim een jaar werkt. Zoals hij ook vertelt tegen potentiële relaties. “Als wij met een partij in zee gaan, moet ons verhaal bij hen passen. Als het niet past én klopt, dan weet je één ding: dan heb je een mogelijk een project maar houdt het daarna op. Je moet samen een verhaal kunnen vertellen.”
Turn-key woningen
In Limburg staat de Ekowood Fabriek, daar is het bedrijf ooit begonnen, het hoofdkantoor zit in Deventer, omdat dan heel Nederland goed te berijden valt. “In Limburg werken diverse mensen in vaste dienst en werken we verder met een flexibele schil van medewerkers..” Het bedrijf ontwikkelde in de loop van de jaren een systeem waarmee het turn-key woningen kan produceren. En daar mag Deterink nu als leidinggevende de boer mee op, om het aandeel projecten en de organisatie uit te bouwen.
“Als wij met een partij in zee gaan, moet ons verhaal bij hen passen”
Eigen voorwaarden
Met zijn veertig jaar heeft hij zelf een flinke ervaring in de bouwwereld. Hij werkte bij verschillende bouwbedrijven in het verleden, vooral in Twente. Altijd met in het achterhoofd dat hij nog wel eens ergens als directeur actief wilde zijn, maar dan wel op zijn eigen voorwaarden. En niet meteen, ook omdat hij bijvoorbeeld met jonge kinderen thuis zit. “Een headhunter belde me geregeld en toen heb ik hem verteld: je mag me alleen bellen als het gaat om een nieuw bouwbedrijf, dat moet worden neergezet. Waarin conceptueel wordt gedacht, waarin met vaste partners wordt gewerkt, waarin ik niet elke dag het gevecht aan hoef te gaan.”
Kans uit duizenden
“En toen kwam dit dus op mijn pad. Mijn vrouw zei tegen me: dit is wat je altijd wilde. En al zaten we zelf net in een verbouwing, ze zei dat ik het moest doen. Een kans uit duizenden. Nou, drie weken later was alles rond, na een goed gesprek met Martijn van Toor en Michel Haafkes, die ik ook nog kende bij ons uit het dorp. We wonen beide in Geesteren. Toen ik zag dat hij erbij was, was het ijs snel gebroken. We werken bijvoorbeeld samen met Groothuis Timmerfabriek uit Mariaparochie. Onlangs bespraken we de samenwerking en kwam naar voren dat als we wat details veranderden we daar beide voordeel van zouden hebben tijdens het werk. Input die vanaf de werkvloer kwam, geweldig. Zo werken we bijvoorbeeld ook samen met onze vaste installateurs, die uit Brabant komen. Samen bespreken we ook de begrotingen, we zijn transparant naar elkaar. Daar profiteren wij van, maar ook de opdrachtgever. Ik heb veel liever dat we werken op basis van een raamcontract dan met allerlei uitsluitingen.” Waar hij geen concessies in doet, is de kwaliteit. “We hebben onze standaard en gaan daar niet onder. Gaan we er bóven - bijvoorbeeld in rc-waarde -, dan is dat vanaf dat moment onze standaard. Zo werken we steeds ecologischer en toekomstgerichter. Duurzamer, zo je wilt.”
“We werken bijvoorbeeld samen met Groothuis Timmerfabriek uit Mariaparochie”