roeger dacht ik in mijn dadendrang dat ik de hele wereld kon veroveren. Langzamerhand, met vallen en opstaan, kwam ik erachter dat dat niet kan. Ik besefte dat het beter is om je te focussen op beheersbaarheid, overzichtelijkheid en, op de eerste plaats, aandacht voor het welzijn, de gezondheid en het werkplezier van de medewerkers.” Aldus Eddy Droste, directeur-eigenaar van Droste Bejah en Roof Safety Systems in Hardenberg. “Wij zijn één grote familie en we moeten het echt mét elkaar doen.”
In 1948 richtte Ben Jansema, bekend als motorrijder en van het gelijknamige Shell-tankstation in Hengelo, het bedrijf BEJAH (BEn JAnsema Hengelo) op, Waar hij onderdelen voor Solex-bromfietsen en aanverwante artikelen produceerde, zoals de bekende Solex-beugel. Eddy Drostes vader Henk, die het bedrijf samen met Jansema had opgebouwd, nam het in 1985 over en het groeide uit tot een internationale leverancier van onderdelen voor de fiets-, motorfiets- en grasmachine-industrie.
Groeien door specialisaties
In 2001 werd Eddy Droste, geboren en getogen in Geesteren, eigenaar-directeur. Onder zijn leiding groeide Droste Bejah uit tot een gespecialiseerd bedrijf in het buigen van buizen en fabriceren van complete lassamenstellingen, die bij bekende merkfabrikanten worden geassembleerd tot complete machines. Voorbeelden zijn onderdelen voor de tractoren van John Deere, bouwmachines voor wegen, ophangsystemen voor busdeuren, de medische tak van Philips, enzovoorts. Droste: “Bij Droste Bejah werden voorheen producten gemaakt voor de massa-industrie, maar ik heb de turn around in gang gezet naar kleinere, specialistische series voor veel meer klanten. Met dat kerstboommodel, dus een brede spreiding aan klanten, neem je het risico weg van een te grote afhankelijkheid van een paar grote klanten.” De strategie van Droste bleek de juiste, want anno 2020 werken bij Droste Bejah 55 mensen en de vooruitzichten zijn heel goed.
“Iedereen moet plezier hebben in zijn werk”
Welzijn van de medewerkers
De werknemers worden bijgestaan door een tiental lasrobots en zo’n vijf pick & place-handlingrobots, een bewuste keuze: “Enerzijds heeft dat natuurlijk te maken met efficiënter kunnen werken, overigens zonder dat dit ten koste gaat van werkgelegenheid. Integendeel, des te meer robots, des te meer mensen we nodig hebben. Maar net zo belangrijk is dat dankzij robots de werknemers prettiger kunnen werken, met een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid, want robots nemen zwaar werk uit handen en er ontstaat meer rust. Bij dat welzijn van medewerkers, dat me echt aan het hart gaat, hoort ook dat we ons in dit familiebedrijf ook een échte familie voelen. We moeten het samen doen, samen met plezier mooie dingen maken. En samen krijgen we daar veel voor terug. Ik ben ervan overtuigd dat sociaal werkgeverschap het beste rendeert, in elk opzicht. En het straalt op een positieve manier uit naar onze klanten, die van ons op aan kunnen en die weten dat we topkwaliteit leveren.”
Roof Safety Systems
Naast Droste Bejah runt Droste, sinds medio vorig jaar, het bedrijf Roof Safety Systems (RSS Roof), dat valbeveiligingssystemen van aluminium voor zowel platte als hellende daken produceert. Droste: “Deze dakrandbeveiligingssystemen zijn uniek omdat ze licht, stabiel en snel op te zetten zijn, omdat ze volledig voldoen aan de arbo-wetgeving en tot wel vijf keer voordeliger zijn dan de traditionele steigerbouw. Daarnaast is het product gepatenteerd en kan het dus niet zomaar door derden worden gemaakt of verkocht. Wij zijn de enige die dit systeem hebben en daarom is het uniek in zijn soort.” Dat is wellicht de reden dat in één jaar tijd de omzet al is verdubbeld. “Klopt,” zegt Droste, “samen met het feit dat door gebruik van dit systeem wordt voorkomen dat je een surplus aan veiligheidsmaatregelen moet nemen.” RSS Roof is een geheel apart bedrijf, maar Droste Bejah maakt wel de onderdelen. “De productie en verkoop zijn geheel verplaatst van Venlo naar Hardenberg en van hier uit zal de groei zich doorzetten, zo verwacht ik. En wie weet moeten we om die reden wel op zoek naar een nieuwe locatie. Daarbij wil ik benadrukken dat groei geen autonoom doel is. Groei moet je in de hand zien te houden, met oog voor het organisatiemodel en het welzijn van de medewerkers.”
Normaal blijven en kennis delen
Investeren in gepaste groei betekent ook vooruitkijken. “Natuurlijk moet je anticiperen op wat mogelijk komen gaat, zeker financieel. Maar je moet als ondernemer vooral niet vergeten in het heden te pionieren, te kijken waar kansen liggen, anticyclisch te investeren, innovatief te denken. Kortom, denken en doen in mogelijkheden en oplossingen. Daarbij hoort naar mijn idee dat je als ondernemer écht bereid moet zijn om kennis te delen, niet alleen in je eigen bedrijf maar ook onderling. Daarbij moet je naar mijns inziens vooral heel normaal doen en de zaken op een simpele manier aanpakken. En zonder het oogpunt van primair gewin voor jezelf, dat maakt je als ondernemer ook gelukkiger.”