ijna tien jaar geleden nam Remi Grootbuis het bedrijf De Delmar Kantoormeubelen & Projectinrichters over van zijn ouders. Zakelijk gezien niet de meest logische en beste keuze, gezien het bedrijf op het punt stond om het faillissement te tekenen. Zijn oom bood hem hulp, die hem de ruimte gaf om het bedrijf te kunnen opstarten. En het gaat nu beter dan ooit te voren. “We hebben vorig jaar zelfs de beste omzet gedraaid in de afgelopen 50 jaar!,” aldus de enthousiaste Remi.
Remi krijgt nog altijd veel energie van zijn werk. En hoe dat kan? “Voornamelijk door de mensen om mij heen met wie ik werk. De passie en bevlogenheid waarmee mijn collega’s de projecten aangaan vind ik zo gaaf. Het is ontzettend leuk werk. We zijn creatief bezig, met een werkomgeving. Naar mijn idee iets ontzettend belangrijks, want veel mensen brengen meer tijd door op kantoor dan thuis. Daarom ontwerpen wij plekken op zo’n manier dat werknemers vitaal en gezond kunnen werken waardoor de productiviteit stijgt, omdat werken in een prettige omgeving simpelweg minder energie kost. Uiteindelijk is zo de klant blij en de medewerkers in dat bedrijf zijn dat ook. En daar worden mijn collega’s bij De Delmar en ik weer erg blij van!”
Focus op fysieke interactie
“Ik vind fysieke interactie erg belangrijk. Zowel met klanten als mijn collega’s. Toen ik het bedrijf overnam, ben ik dan ook direct met de webshop gestopt, wat veel mensen een onlogische stap vonden. Maar ik denk dat we via fysiek contact de behoefte en wens van de klant veel beter kunnen vertalen, door het interpreteren van lichaamstaal en emotie waarmee men spreekt.” Ook op de werkvloer bij De Delmar ligt de focus op fysiek contact met elkaar. Er geldt namelijk de ongeschreven regel dat niemand in de pauze gebruik mag maken van de telefoon. “We praten met elkaar. Ik zeg altijd: ‘als je met je telefoon wilt spelen, doe dat maar tijdens werktijd!’ Mensen kijken me dan in het begin vaak raar aan. Het maakt me ook niets uit als er op de werkvloer af en toe met elkaar wordt geouwehoerd. Het gaat uiteindelijk om het werk dat geleverd wordt. Er heerst een open en verbonden sfeer en iedereen kan alles tegen elkaar zeggen. Ook ik krijg een tik over mijn vingers als ik iets niet goed doe. En het hoeft niet comfortabel te zijn wat je tegen mij zegt, maar doe het wel! Laten we open en eerlijk zijn tegen elkaar.”
“We willen plezier. We willen geluk. En aandacht voor elkaar”
“Ik wil de komende tijd ook meer met de jeugd bezig zijn. We hebben Saxion-studenten gehad die bij ons onderzoeken hebben gedaan en ik merk dat je met de jeugd zulke interessante en ándere gesprekken hebt. De jeugd is ambitieus en heeft zin om iets van de wereld te maken. Jongeren houden zich steeds meer bezig met vragen als: wat is de zin van wat we aan het doen zijn? En hoe kunnen we in de toekomst verder? In een tijd waarin we voornamelijk digitaal verbonden zijn. Tussen alle verhalen door hoor ik voornamelijk de boodschap dat we plezier en geluk willen met aandacht voor elkaar.” Remi wil de jeugd ook graag fysiek bij elkaar brengen en dan in gesprek gaan. “Ik leg dan, met een begeleider, een thema op tafel met betrekking tot klimaat, economie, politiek of iets anders. Het lijkt me mooi om te focussen op een groep tussen 14 en 25 jaar om tolerantie op te wekken om weer samen te gaan ondernemen. De jeugd is de toekomst. Uiteindelijk gaan zij beleid bepalen. Dus ook voor het voortbestaan van het bedrijf is dit een must.”
“Ik kan maar één kant op en dat is vooruit!”
“Een belangrijke les die ik heb geleerd is: blijf niet stil staan bij alles wat negatief is geweest. Het verleden kan ik niet veranderen, ik kan maar één kant op en dat is vooruit! Het gaat om de actie die ik vandaag kan uitvoeren. En wat ik andere ondernemers zou willen meegeven? Volg je hart. Doe iets waar je blij van wordt! Uiteindelijk draait het leven om gelukkig zijn.”