Een paar weken geleden stond ik voor een zaal met studenten die de master Sustainability volgden. Een gecombineerde studie over duurzaamheid, economie en bedrijfskunde. Ik moest een verhaal houden over duurzame energiecoöperaties. Ik veronderstelde dat economie-en bedrijfskundestudenten wisten wat de coöperatieve bedrijfsvorm inhoudt. Als check stelde ik de vraag: “Wie heeft er wel eens gehoord van de coöperatieve bedrijfsvorm? De meerderheid van de zaal stak netjes zijn of haar vinger op. Echter toen ik de vervolgvraag stelde of het onderwerp wel eens behandeld is in de afgelopen vier jaar bedrijfskunde of tijdens hun economiestudie, bleven bijna alle vingers omlaag.”
“Dit is niet zomaar een probleem. Dat deze studenten een bepaalde rechtsvorm niet kennen, betekent dat onze toekomstige bedrijfskundigen de achterliggende economische ideeën van deze bedrijfsvorm ook niet leren kennen. In mijn werk merk ik dat mensen die uit andersoortige bedrijven komen vaak helemaal omgeschoold moeten worden. De coöperatieve vorm van ondernemen is hen onbekend. Voor ondernemers-magazine.nl deel ik dan ook graag mijn kennis en zal ik jullie informeren over de coöperatieve bedrijfsvorm en haar achterliggende economische ideeën.”
De coöperatie
De coöperatie is een bijzondere vorm met een rijke geschiedenis. Het is een vorm van collectief ondernemen. Dat kunnen werknemers, consumenten of producenten die collectief eigenaar zijn van hun bedrijf. De eerste coöperaties ontstonden aan het begin van de 19e eeuw toen economische theorieën nog gezien werden als nieuwe wetenschap. Van Rusland tot Frankrijk ontstonden coöperaties. Sommige daarvan bestaan nog steeds. In Europa zijn nu 141 miljoen mensen lid van een coöperatie en nemen hun diensten af. Bijna 5 miljoen mensen werken voor coöperaties. En toch is het een onbekende vorm van ondernemen. Nu de coöperatie weer opkomt als nieuwe beweging, met name in de energiesector, zorgsector en woningbouw wordt het ‘innovatie’ genoemd.
“In de komende artikelen zal ik het coöperatieve bedrijf bespreken. De geschiedenis, de achterliggende ideeën en de reden waarom ik denk dat de coöperatieve vorm de toekomst heeft. Hopelijk inspireert het u om eventueel samen met uw lokale ondernemende collega’s meer samen te werken op de coöperatieve manier, waardoor u niet alleen uw bedrijf sterker maakt, maar ook de lokale economie. Over hoe dat moet, aangevuld met mooie voorbeelden, schrijf ik in mijn volgende artikelen meer.”