ok, of misschien wel juíst, als ondernemer heb je ermee te maken: duurzaamheid. Een breed begrip waarmee je alle kanten op kunt, behalve net doen alsof het niet bestaat. Want hoe je het ook wendt of keert, energiebronnen als olie en gas raken langzaam op en het CO2-gehalte stijgt. Dus of we het nu leuk vinden of niet, we moeten aan de bak om de aarde in goede staat na te laten aan onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.
Het thema duurzame energie speelt al jaren, maar pas nu het wat dichterbij komt, worden we wakker. Niet alleen in de gemeente Tubbergen, maar overal in ons land houden windmolens en zonneparken de gemoederen bezig. In onze gemeente zien we steeds meer zon op het dak, ook op onze bedrijventerreinen. Het is even een investering, maar als het er eenmaal ligt, scheelt dat toch behoorlijk in de energiekosten.
En omdat we nu eenmaal aan de gang moeten met duurzaamheid, kunnen we er maar beter iets moois van maken. Dat kan op heel veel verschillende manieren. In onze gemeente zien we hiervan al een aantal mooie voorbeelden. Neem het Omgekeerd Bouwen, waarbij bouwmaterialen worden hergebruikt. Of het EnergieCentrum van Loohuis waar informatie is te vinden over alle mogelijke waterpompen. En zo zijn er nog veel meer. Geweldig om te zien hoe ondernemers uit onze gemeente hierin tot de kopgroep behoren.
Een heel ander onderdeel is het investeren in biodiversiteit om het buitengebied, waar we zelf graag wonen en werken, te behouden. We zien steeds meer bloemenstroken naast maïsland ingezaaid door onze agrarische ondernemers, regentonnen om water op te vangen en zoveel mogelijk groen in tuinen om hittestress te voorkomen.
Ook duurzaam is het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Dit gaat niet over energiemaatregelen, maar over mensen en is daarom minstens zo belangrijk. Ook daarvan zien we steeds meer mooie voorbeelden binnen onze gemeente.
Als bedrijfsconsulent wil ik er zijn voor onze ondernemers. Het vertrouwen van hen krijgen en dit waarmaken, het vertrouwen niet schaden. Ik wil de laagdrempelige verbinding zijn tussen het bedrijfsleven en de gemeente. Een relatie opbouwen, duurzaam. Ik kan niet alles mogelijk maken, maar wil wel graag een bijdrage leveren aan het goede gesprek, de juiste communicatie en bijvoorbeeld een onderbouwd nee of ja mits. Investeren in een duurzame relatie. En hier heb ik de hulp bij nodig van jullie als onze ondernemers, want een relatie opbouwen doe en kun je niet alleen.