et College van B&W van de gemeente Tubbergen heeft groen licht gegeven voor een aanpak om de energierekening van inwoners te verlagen en hun woning te verduurzamen. De aanpak is aanvullend op de eenmalige energietoeslag die inwoners met een lager inkomen ontvangen. Het gaat om een breed maatregelenpakket, waarbij inwoners goed worden geïnformeerd, geadviseerd en ontzorgd. Hoe en wanneer inwoners zich aansluiten, is afhankelijk van hun situatie.
Met deze brede aanpak stimuleert de gemeente woningbezitters om de eigen woning te verduurzamen. Het gaat onder meer om:
- Een vergoeding van 1 isolatiemaatregel voor woningeigenaren van slecht geïsoleerde woningen in het lagere prijssegment;
- Een plan van aanpak in samenwerking met de woningstichting Tubbergen voor huurders met een (te) hoge energierekening;
- Een maatwerkaanpak voor huishoudens met een (te) hoge energierekening die niet worden geholpen via de hierboven genoemde maatregelen;
- Een subsidie voor het isoleren van de eigen woning voor alle woningeigenaren in onze gemeente;
- Een gezamenlijke inkoopactie voor alle woningeigenaren in onze gemeente.
1 gratis isolatiemaatregel voor slecht geïsoleerde woningen in het lage prijssegment
Eigenaren van een matig tot slecht geïsoleerde koopwoning in een lagere prijsklasse kunnen één isolatiemaatregel volledig vergoed krijgen. De betreffende woningeigenaren krijgen hiervan persoonlijk bericht. Als de woningeigenaar geïnteresseerd is, komt er een onafhankelijke energieadviseur aan huis om een energiebespaarplan te maken. De gemeente laat de isolatiemaatregel die de meeste energiebesparing oplevert kosteloos uitvoeren, tot een maximum bedrag van € 2.000,-.
Plan van aanpak voor huurders Woningstichting Tubbergen
Uit onderzoek van TNO blijkt dat een groot deel van de huishoudens die in de knel komen door de energierekening, een woning huurt via een woningcorporatie. Woningstichting Tubbergen loopt voor op het verduurzamen van woningen en versnelt ook de komende jaren het renoveren van woningen met een laag energielabel. De gemeente wil huurders die hun hoge energierekening niet of nauwelijks kunnen betalen in de tussentijd helpen. Het extra budget dat hiervoor ter beschikking staat, willen we deze winter nog besteden. Omdat de woningstichting al bij deze doelgroep ‘aan huis’ komt en inzicht heeft in de situatie van de woningen, werkt de gemeente graag met de woningstichting samen.
Maatwerkoplossing waar nodig
Huishoudens die in de knel komen omdat ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen, kunnen terecht bij Schakel. Dat is de plek waar onze inwoners zich kunnen melden met vragen op gebied van Welzijn, Inkomen, Jeugd en Zorg. Op basis van inkomen en het energielabel van de woning wordt gekeken of de gemeente ook voor hen een isolatiemaatregel kan doorvoeren.
Isolatiesubsidie voor woningeigenaren
De gemeente helpt niet alleen inwoners met een te hoge energierekening. Alle inwoners kunnen van 1 januari 2023 tot 15 oktober 2024 een subsidie aanvragen bij de gemeente voor het isoleren van hun eigen woning. De subsidie is van toepassing op meerdere isolatiemaatregelen, zoals spouwmuur-, vloer-, dak- of beglazingsisolatie. Uiteraard moet het isoleren worden uitgevoerd door een erkende isolatiepartij. Inwoners die tussen 1 oktober en 31 december 2022 een isolatiemaatregel hebben laten uitvoeren, kunnen de extra subsidie aanvragen met terugwerkende kracht. Voor de uitvoering van de subsidieregel is een beperkt budget beschikbaar gesteld vanuit de landelijke middelen voor isolatieaanpak. Aanmelden kan vanaf 1 januari 2023.
Gezamenlijke inkoopactie voor woningeigenaren
Alle woningeigenaren in de gemeente Tubbergen kunnen deelnemen aan een gezamenlijke inkoopactie voor het aanschaffen van bijvoorbeeld isolatiemaatregelen, zonnepanelen en/of een hybride warmtepomp. De inwoner wordt volledig ontzorgd. Van advies tot het aanvragen van financiering en de aankoop. De collectieve inkoopactie start in januari 2023 en wordt uitgevoerd door ‘Winst uit je Woning’.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.tubbergen.nl/verduurzaming.