amen met zijn compagnon Rieke Regelink en hun collega’s Frederik van der Zee en Paul Nijs werkt Evert Vermeer als chiropractor in Rijssen. Hij begon zelf vijfendertig jaar geleden met een praktijk in een omgebouwde garage. Inmiddels zijn er al meer dan vijfentwintigduizend patiënten uit Twente en wijde omgeving die hun weg gevonden hebben naar de grote praktijkruimte aan de Huttenwal in Rijssen “Eigenlijk zou iedereen eens per half jaar een bezoek aan de chiropractor moeten brengen, net als aan de tandarts”, zo stelt hij.
“Ik zeg vaak dat chiropractie geen alternatieve geneeswijze is, maar een genezend alternatief.” Zo, de toon is gezet: hier zit geen man aan tafel die zich zomaar de kaas van het brood laat eten. Wie met Evert Vermeer komt te spreken over zijn werk als chiropractor is niet zomaar klaar. Hij neemt ruim de tijd om zijn professie goed voor het voetlicht te brengen. Ook zijn spreekuren en afspraken lopen nog wel eens uit. “Een groot deel van mijn werk bestaat dan ook uit luisteren.”
Onderhoud is behoud
Dat chiropractie - bijvoorbeeld net als osteopathie, maar in tegenstelling tot fysiotherapie - niet te boek staat als reguliere geneeswijze, steekt hem eigenlijk al lang niet meer. “De mensen die bij ons komen, weten wat wij voor ze kunnen betekenen. Eigenlijk is dat het mooist: wij moeten ons elke keer weer bewijzen, want de huisarts verwijst niet standaard naar ons door. Daar kiezen de mensen vaak zelf voor. Maar ik weet wel dat wij met ons prachtige vak het ziekteverzuim van heel veel collega-ondernemers fors kunnen verminderen.” Hij komt meteen met een voorbeeld op de proppen dat boekdelen spreekt. “Mijn collega behandelde eens een bouwondernemer uit Friesland. Die was zo tevreden na afloop, dat hij nu zijn personeel aanbiedt om hier in Rijssen langs te gaan.” En voor mensen die dagelijks op een bouwplaats werken zijn bijvoorbeeld rugklachten geen onbekend fenomeen. Ook voor een rug geldt: onderhoud is behoud.”
Wervelkolom en zenuwstelsel als aanvliegroute
“Chiropractie heeft als aanvliegroute de wervelkolom en het zenuwstelsel”, had Evert daarvoor al uitgelegd. “Vanuit daar proberen we de oorzaak van een probleem aan te pakken. Als iemand met rugpijn of hoofdpijn bij een chiropractor komt, zal die zich vooral concentreren op onderzoek van de wervelkolom en het bekken. Maar ook diverse andere klachten zoals buikpijn, menstruatieklachten of duizeligheid, schouder- en armklachten kunnen hun oorzaak in de wervelkolom hebben. We zien bijvoorbeeld ook veel huilbaby’s in de praktijk - ook voor hen kunnen mijn collega’s en ik veel betekenen. Je ziet zo’n baby vaak echt ontspannen als we onderzoek en behandeling doen. Je helpt zo niet alleen de baby, maar ook de ouders.”
“Een groot deel van mijn werk bestaat uit luisteren”
Uniek team
De meeste chiropractoren komen tot deze studie, die alleen in het buitenland is, door goede resultaten van chiropractische behandeling bij familieleden of door eigen ervaring. Evert begon op zijn vierentwintigste in 1988 met de praktijk in Rijssen. Met compagnon Rieke Regelink werkt hij al ruim dertig jaar samen. “We hebben nu een uniek team. Frederik van der Zee is gespecialiseerd in neurologische klachten, bijvoorbeeld na een whiplash, en Paul Nijs is kortgeleden afgestudeerd en beschikt zo over de nieuwste kennis van behandeltechnieken. Rieke is een allrounder met veel kennis van bekkenklachten en baby’s. Zelf ben ik ook allround, met een voorliefde voor baby’s en kinderen in de behandelkamer.” De vraag waarom zijn specialisme in Nederland te boek staat als ‘alternatieve geneeswijze’ beantwoordt hij als volgt: “Chiropractie heeft in ons land nog steeds geen opleiding; iedere chiropractor hier is opgeleid in het buitenland. Fysiotherapie is een BIG-geregistreerd beroep, met een eigen opleiding. In het BIG-register komen geen nieuwe beroepen meer te staan, vandaar dat wij nog steeds als ‘alternatief’ gezien worden. Gelukkig is er tegenwoordig een nieuwe wet: de WKKGZ, een kwaliteitswet voor de gezondheidszorg. Die geeft ons beroep een betere bescherming.”
Correctie om blokkade weg te nemen
Wat Evert in ieder geval bestrijdt, is de term ‘bottenkraker’. “Een chiropractische behandeling is een correctie. We maken met juist hele kleine bewegingen meer ruimte in een gewrichtje van wervelkolom of bekken, zodat zo’n wervel weer zijn normale werk kan doen. De klik die je soms hoort tijdens een behandeling, is het moment dat een luchtbelletje ontstaat in het vacuüm van het gewricht, doordat de in de gewrichtsvloeistof opgeloste gassen samenballen onder invloed van de snelle beweging van de correctie. Waardoor iets meer ruimte ontstaat.” Niet alles is op te lossen. “Aan botbreuken, tumoren of botontstekingen kunnen we niets doen. Maar we behandelen hier ook veel mensen met bijvoorbeeld artrose en die hebben er veel baat bij. Niet dat de artrose minder wordt, maar heel vaak wordt het functioneren wel een stuk beter. Oud en jong komt hier, van baby tot hoog-bejaard.” “Laatst”, vertelt hij tot slot, “kwam een oude dame hier afscheid nemen. ‘U hebt mij dertig jaar uit de rolstoel en op de been gehouden’, vertelde ze. Zij was niet klachtenvrij, maar had een geweldige verbetering van de ‘kwaliteit van leven’. Dat is toch mooi?”