oy Peters (36) begon na zijn studie aan een loopbaan die onder meer voerde langs een landelijke bank en een accountantskantoor, waar hij in een vakgroep zat die zich bezighoudt met fondsen en subsidies voor duurzame investeringsprojecten. Dat aandachtsgebied sprak hem dermate aan dat hij zich daar op wilde focussen. Dat leidde ertoe dat hij in 2015 zijn bedrijf Ecogrant opstartte. Dat kreeg later, om communicatieve redenen, de naam Bouwsubsidie Nederland, dat naast het hoofdkantoor in Oldenzaal vestigingen heeft in Den Bosch en Groningen. En nu staat hij aan de vooravond van een verdere vertakking van zijn bedrijf met andere subsidiespecialismen, zoals Innovatiesubsidie, Transportsubsidie en Zorgsubsidie.
“Ik ben eigenlijk altijd al geïnteresseerd geweest in alles wat met maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en energietransitie te maken heeft,” zegt Peters.“ En met name de financiële kant daarvan trekt mijn aandacht. “Naar mijn idee moest de derde van de drie P’s, Profit of Prosperity, in een positiever daglicht komen te staan. Daar wilde ik meer mee doen. Om die reden ging ik me focussen op de talloze mogelijkheden op het gebied van subsidies die ondernemers daadwerkelijk kunnen motiveren om duurzaamheidsmaatregelen te treffen. Die materie is nogal ingewikkeld en veel bedrijven laten ongewild veel subsidiemogelijkheden liggen. Natuurlijk is het bekend dat er bouwsubsidies beschikbaar zijn, maar een zoektocht op internet leidt niet zelden tot de nodige frustraties omdat er niet voldoende overzichtelijke en complete informatie te vinden is.”
“Met professionele assistentie kun je als ondernemer heel veel bereiken”
Subsidiemanagement
“Er worden in bedrijven en andere organisaties veel kansen gemist,” zegt Peters. “Een rondje surfen is sowieso niet afdoende. En de wortel van het probleem is dat subsidiemanagement te weinig aandacht krijgt, het moet eigenlijk een vast onderdeel van de bedrijfsvoering zijn. De reden daarvan is simpel: er worden veel te veel kansen niet benut. Als je erachter komt dat de wereld van subsidies saai en nogal ondoordringbaar is, dan verdwijnt al snel de motivatie om er echt mee aan de slag te gaan. Maar dat is een gemiste kans, want met professionele assistentie kun je als ondernemer heel veel bereiken. En juist daar zijn wij als Bouwsubsidie Nederland voor. Onze inbreng leidt niet zelden tot ware eyeopeners. We hebben al zo vaak meegemaakt dat onze betrokkenheid bij bouwprojecten leidt tot ware verrassingen wanneer duidelijk wordt dat met subsidies veel financieel voordeel valt te behalen. Subsidies en fondsen zijn er op Europees, landelijk, provinciaal, regionaal en lokaal niveau en onze subsidiemanagers weten exact welke aanvragen voor subsidies en fondsen gedaan kunnen worden. Daarbij is ook van belang dat ze de knowhow hebben om de meest aantrekkelijke mogelijkheden te benutten en om te voorkomen dat er stapelingen ontstaan. ”
Meer dan subsidies
Bouwsubsidie Nederland is inmiddels betrokken bij meer dan zeshonderd projecten per jaar, voor MKB-bedrijven tot multinationals, waar bouwen en duurzaamheid elkaar ontmoeten. Peters: “De aangevers zijn architecten, aannemers, vastgoedinvesteerders, woningcorporaties, installateurs, bouwbegeleiders en algemene subsidieadviesbureaus. Voor hen zijn wij de voorkeurspartner met een begeleidende en adviserende rol voor het verwerven van subsidies, maar ook fiscale regelingen en fondsen. In de meeste gevallen bereiken we daarbij ons eerste primaire doel, het behalen van het maximale subsidieresultaat. Hoe dan kan? Omdat we de markt door en door kennen en veel technische kennis in huis hebben.”
Energiefonds Twente
Bij de reguliere kredietverstrekkers ligt de grens voor het aanvragen van leningen ten behoeve van duurzaamheidsmaatregelen erg hoog, zegt Peters. “Wanneer je een lening nodig hebt van tussen vijftien- en dertigduizend euro, dan kun je daar niet terecht omdat dat soort bedragen te gering zijn. Daarom hebben Tubbergen en andere gemeentes een duurzaamheidsfonds opgezet, waarin de gemeentes miljoenen euro’s hebben gestort om duurzaamheidsprojecten mogelijk te maken. Het geld in dat fonds is revolverend. Dat betekent dat het uitgeleende geld en de inkomsten uit rente terugkomen in het fonds en daarna opnieuw uitgeleend worden. Zie het als een lening met gunstige voorwaarden, zoals een lage rente, een eenvoudig aanvraagproces en de mogelijkheid tot boetevrij aflossen. Wij voeren, vanwege onze kennis en ervaring op dat gebied, het fondsmanagement uit, de totale begeleiding. Een van de mooie voorbeelden is voetbalclub TVC ’28, waarvoor wij een lening uit het fonds hebben geregeld. Hiermee zijn zij in staat geweest om zonnepanelen en andere duurzaamheidsmaatregelen voor de club te realiseren.”
Persoonlijke drijfveren
Naast Bouwsubsidie Nederland heeft Peters de intentie om zijn bedrijf uit te breiden met andere subsidiespecialismen, zoals Innovatiesubsidie, Transportsubsidie en Zorgsubsidie. Ambities die boekdelen spreken. Maar bij alles wat hij als ondernemer nog zal ontwikkelen, zullen duurzaamheid, energietransitie en maatschappelijk verantwoord ondernemen vanuit zijn persoonlijke drijfveren een belangrijke rol blijven spelen. Niet voor niets is de Oldenzaler ook op maatschappelijk gebied actief. Zo is hij onder meer voorzitter van het bestuur van Stichting Present, die een brug slaat tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen kunnen worden, dus een soort makelaar in vrijwilligerswerk. De reden van die maatschappelijke betrokkenheid? “Het is toch vanzelfsprekend dat iedereen zijn maatschappelijke steentje bijdraagt, te beginnen bij zichzelf?”