inds oktober vorig jaar is Jorrit van Ommen verenigingsmanager van Koninklijke Bouwend Nederland Regio Oost. “Wij houden ons bezig met de regionale belangenbehartiging voor de bouwsector en zijn actief in gesprek met provincies en gemeenten over tal van onderwerpen.” Martijn Borgerink van Aannemersbedrijf Oude Moleman in Rossum zit in het bestuur van de afdeling Regio Twente als afgevaardigde van alle leden uit de regio: “Het is belangrijk om namens de leden mee te praten, verantwoordelijkheid te nemen en het gezamenlijke regionale belang onder de aandacht te brengen.”
Bouwend Nederland - met het hoofdkantoor in Zoetermeer en Maxime Verhagen als voorzitter - is de vereniging van bouw- en infrabedrijven die haar leden bijstaat met raad en advies, informatie verstrekt in de vorm van voorlichting en cursussen, de belangen van haar leden behartigt bij alle opdrachtgevers zoals de overheden en netwerkbijeenkomsten organiseert met ketenpartners en opdrachtgevers. De vijf regiokantoren behartigen de belangen van leden op regionaal niveau. Zij zijn onder meer gesprekspartner bij de provincies en gemeenten en praten over bijvoorbeeld marktontwikkelingen, aanbestedingsbeleid en duurzaamheid.
Brugfunctie
“Binnen die speerpunten,” zegt Van Ommen, “ben ik in de regio, en dus ook in de gemeente Tubbergen, dagelijks bezig met het contact houden met leden om te inventariseren wat er onder hen leeft. Daarnaast organiseer ik mede - voorlopig helaas nog alleen digitaal-evenementen als webinars en workshops, geef ik informatie over allerlei onderwerpen en voer ik overleg met gemeenten om vragen, problemen maar ook mogelijke oplossingen namens de leden voor te leggen. Ik vervul dus een brugfunctie.” “Die bundeling is belangrijk,” vult Borgerink aan, “want dat zorgt voor eenheid en eensgezindheid. Vroeger had je veel clubjes en versnippering, dat moeten we niet meer willen, want daar bereik je niks mee.”
Ontwikkeling woningbouw
De bouwsector heeft veel last van de grote maatschappelijke problemen corona, stikstof en PFAS. “Maar we hebben in de bouw gelukkig wel door kunnen werken dankzij het door Bouwend Nederland overeengekomen protocol Samen veilig doorwerken voor bouw- en technieksector,” zegt Borgerink. “Juist vanwege corona zijn er in veel meer renovatie- en verbouwopdrachten bij gekomen. Maar dat zal ook weer minder worden en mede daarom is het noodzaak dat de woningbouw in versneld tempo nieuwe impulsen krijgt. De ambitie van de overheid om de komende tien jaar een miljoen nieuwe woningen te bouwen is mooi, maar voorlopig lijkt me dat een utopie. Hoewel er aardig wat plannen op tafel liggen, gaat het in Nederland en ook in onze eigen gemeente allemaal te langzaam en te bureaucratisch.” Van Ommen: “Het is belangrijk dat we als Bouwend Nederland, ook op regionaal niveau, het voortouw nemen en in gesprek gaan met de politiek. In die gesprekken betrekken we ook leden, die dan zelf hun ideeën en oplossingen kunnen aandragen. Want de bouw- en infrasector, zeker ook in de gemeente Tubbergen, is slim en creatief, maar moet wel goed gefaciliteerd worden.”
“Voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging vergt een gezamenlijke inspanning”
Uitdagingen
Van Ommen: “Het stikstofprobleem zorgt er al sinds mei 2019 voor dat veel projecten geen doorgang kunnen vinden. Wij dringen daarom aan op spoedige behandeling van de algemene maatregel van bestuur in de Tweede Kamer. Voor de uitstoot in de bouw- en sloopfase is dan geen aparte vergunning meer nodig. Dit trekt met name de bouw van woningen weer vlot. Voor de infrasector is nog steeds onvoldoende stikstofruimte beschikbaar. Om de problemen structureel op te lossen, is een aantal zaken noodzakelijk. Zoals een forse reductie van stikstof bij de bron en extra budget om de natuur structureel te versterken.” Ook is de sector zich aan het voorbereiden op de Wet kwaliteitsborging (Wkb), die in 2022 ingaat. Met deze wet wil de overheid meer toezicht en controle in de bouw en infra. Doel is om de bouwkwaliteit van gebouwen en infraprojecten - zoals bruggen, kademuren etcetera - te verbeteren door minder bouwfouten en gebreken, zoals constructiefouten, brandonveilige situaties, onvoldoende isolatie of een slecht functionerende ventilatie. Borgerink: “Voorbereiding op deze wet vergt een gezamenlijke inspanning; samenwerking tussen ondernemers onderling en met de gemeente. Gelukkig is de bereidheid hiertoe volop aanwezig.” Van Ommen: “Het is belangrijk om voldoende proefprojecten op te starten. Binnen het ambassadeursnetwerk Wkb gebeurt dat al en daarbinnen worden ervaringen uitgewisseld, maar dat is nog niet voldoende. Daarom organiseert Bouwend Nederland Regio Oost dit jaar een aantal webinars over de Wkb in Twente.” “Ik kan het deelnemen aan die webinars aan al onze leden aanbevelen,” besluit Borgerink, “want ook deze uitdaging kunnen we aan, maar dan wel goed voorbereid en in goede samenwerking. Gelukkig is de wil om samen problemen aan te pakken in onze gemeente groot. Daar mogen we trots op zijn!”
Woningbouwplannen Gemeente Tubbergen
De gemeente Tubbergen heeft voor de komende tien jaar uitbreiding van het woningaanbod in de diverse kernen aangekondigd. Er mogen 700 woningen gebouwd worden, 70 per jaar. Er staan er nu 250 in de planning. Een overzicht van het aantal op dit moment aangekondigde woningen per kern.
(bron: gemeente Tubbergen)
Geesteren, plan Hutten: 28. | Harbrinkhoek, plan Hondebrink: 15. Langeveen, plan Bruinehaarsweg: 15. | Albergen, plan Miets 15. Manderveen, meerdere plannen: 15. | Fleringen, plan De Scholt 3: 20. Tubbergen, plan de Esch en plan Weleveld: 88 | Vasse, plan Hooidijk: 7 of 8. Reutum, plan ’t Stokertje en plan Het Loosan: 22.