erken waar en wanneer je maar wilt, zonder belemmerd te worden door techniek of afstand. Ungap is een voorbeeld van hoe technologie en klantgerichtheid hand in hand kunnen gaan. Met hun innovatieve aanpak en toegewijde team blijven ze groeien en inspelen op de veranderende behoeften van de markt. Oprichter en eigenaar René Jansen vertelt over de transitie van zijn bedrijf.
Een fris en ruim pand aan de Ethaanstraat in Rijssen laat niets aan de verbeelding over. Wie op de tweede verdieping de sfeervolle ontvangstruimte binnenstapt, raakt meteen geïnspireerd door een keur van technische snufjes. De lunchruimte wordt niet alleen gebruikt om te eten, maar dient ook als grote vergader- en evenementenruimte.
Groei en innovatie
René Jansen (42) begint zijn onderneming in 2003 onder de naam RJ Showtechniek. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een prominente speler op het gebied van audiovisuele en digitale vergaderoplossingen en viert het in 2023 zijn twintigjarig jubileum. Afgelopen jaar markeerde deze belangrijke mijlpaal de verhuizing naar het nieuwe pand in Rijssen en de rebranding naar Ungap. Met deze verandering heeft René de ambitie om met zijn tienkoppige team een sterk merk neer te zetten en de focus op videoconferencing en technologie te versterken: “We werken met oplossingen die altijd werken en die iedereen begrijpt.”
Techniek als passie
Renés passie voor techniek begint in zijn jeugd: “Ik zat altijd te prutsen en te knoeien met audio en elektrotechniek vanuit de schuur van mijn ouders in Markelo.” In zijn jonge jaren is hij DJ en licht- en geluidsspecialist voor feesten en partijen, meestal in de buurt. Met zijn uit de hand gelopen hobby richt hij RJ Showtechniek op en richt zich op de zakelijke markt. Parallel daaraan start hij met de webshop RJ Shop waar hij video- en audioapparatuur aanbiedt. “Zo rond 2005 wilden mijn ouders hun schuur terug”, vervolgt hij met een knipoog, “Ik kon een bedrijfspand in Goor betrekken. RJ Showtechniek groeide uit naar online verkoop onder de naam RJ Shop. We kwamen al snel in de top van drie aanbieders van geluidstechniek online.” Met de webshop gaat het hem voor de wind, maar René wil liever fysiek mensen helpen, mét zijn kennis over techniek. De economische crisis van 2008 dwingt het bedrijf om zich te heroriënteren, wat resulteert in de overgang naar RJ Audiovisueel. Het bedrijf richt zich op het installeren van audiovisuele systemen voor winkels, bedrijven en sportkantines. Weer weten klanten hem goed te vinden.
Vooruitziende blik op videoconferencing
Lang voordat de coronapandemie toeslaat, ziet René het potentieel van videoconferencing. Dit leidt tot de transformatie van RJ Audiovisueel naar RJ Collaboration Solutions. “Onmogelijk om uit te spreken”, grijnst René. Een nieuwe naam komt na uitgebreide sessies met het team. “We wilden een naam die eenvoudig uit te spreken is en de kern van ons werk weerspiegelt: het overbruggen van afstanden.” Het bedrijf ziet de voordelen van Zoom en andere videoconferencing-oplossingen en introduceert deze in Nederland. “In die tijd moesten we vaak nog uitleggen wat de voordelen waren van online vergaderen.” Met het uitbreken van de coronapandemie ontploft de mailbox met aanvragen, iedereen moet noodgedwongen thuiswerken en is aangewezen op faciliteiten om online te vergaderen. Ungap speelt in op de verhoogde vraag.
“We demonstreren hoe moderne vergaderruimtes kunnen functioneren”
Inzomen op deelnemer met nieuwe cameratechniek
Vanaf dan richt Ungap zich alleen nog maar op het inrichten van kantoren om zowel online als fysiek optimaal te kunnen samenwerken en vergaderen. Het bedrijf biedt niet alleen technologie, maar begeleidt klanten ook bij het inrichten van vergaderruimtes. “Ons kantoor fungeert als ons eigen experience center”, zegt René. “We demonstreren hoe moderne vergaderruimtes kunnen functioneren, heel anders dan de traditionele kantoorruimtes.” De ruimtes bij Ungap zijn voorzien van techniek met optimaal beeld en geluid op afstand. “Het is tegenwoordig heel normaal dat één of twee personen op afstand deelnemen aan een overleg. We zorgen er dan met onze techniek voor dat zij interactief betrokken blijven. Er is niets vervelender dan dat iemand op afstand er maar ‘bijhangt’ en niemand in de ogen kan kijken. Als een deelnemer bijvoorbeeld iets vertelt, dan wordt daar met nieuwe cameratechniek op ingezoomd.”
Hybride werken wordt omarmd
Toch is René niet perse voorstander van altijd online thuiswerken. “Nee, bij Ungap is het ook nog steeds: office first. Er moet wel commitment zijn om elkaar te blijven ontmoeten, daarbij blijft een fysieke werkplek wel een verbinder. Soms ontstaan er mooie discussies daarover. We zien het bij klanten ook. Maar de hybride werkcultuur omarmen we zeker, waarbij ons doel is om technologie zo eenvoudig mogelijk te maken”, benadrukt René, “We denken mee hoe bedrijven hun vergaderruimtes en werkplekken optimaal kunnen inrichten voor videoconferences en online besprekingen. We zorgen ervoor dat wat we leveren altijd werkt. Voor grote bedrijven, maar met eenzelfde inzet voor kleinere bedrijven en zzp’ers.”
Dinsdag Donderdag maatschappij
Ungap heeft ambitieuze plannen voor de toekomst: het verhuren van werkplekken en vergaderruimtes, maar ook het uitbreiden van het kantoor met een extra etage . “We leven in een di-domaatschappij. Veel mensen werken op maandag, woensdag en vrijdag thuis. Dat is zonde van de kantoorruimte, maar het is ook lastig tijdens meetings en voor besluitvormingsprocessen. We willen onze moderne werkruimtes aan bedrijven verhuren zodat zij gebruik kunnen maken van onze moderne faciliteiten. Hierdoor kunnen ze zich op hun werk concentreren en niet druk maken over de techniek, onderhoud en schoonmaak.” Bedrijven die interesse hebben mogen zich melden!