edrijven in de productiesector zijn dag in en dag uit bezig met het maken van producten. Voor hen is het echt superbelangrijk om hun productieprocessen goed op orde te hebben. Veel bedrijven kunnen hier nog veel aan verbeteren. Ze kunnen dit zelf doen of dit uitbesteden aan iemand anders die dit voor hen kan doen. In dit artikel geven we een aantal tips en strategieën om het productieproces te verbeteren.
Beoordeel de huidige workflows
Kijk eerst goed naar hoe alles nu gaat, anders kun je je processen niet verbeteren. Drie dingen mag je hierbij niet vergeten. Ten eerste moet je de juiste mensen met de juiste skills op de juiste plek in je productieproces hebben. Stel ook duidelijke, haalbare doelen om alles veilig te houden. Check ook regelmatig hoe het gaat om problemen en vertragingen in je proces te vinden. En ten derde moeten alle machines en gereedschappen goed werken. Denk ook na over nieuwe technologieën en apparaten die je processen nog beter kunnen maken.
Houd alle processen en technologieën up-to-date
Nadat je de bestaande workflows in kaart hebt gebracht, is het tijd om te kijken naar verouderde processen en technologieën die aan verbetering toe zijn. Mogelijke oplossingen zijn automatisering van bepaalde processen, het gebruik van geavanceerde software van EZ Factory voor planning en monitoring, en het verbeteren of vernieuwen van apparatuur. Let daarbij altijd op de 'total costs of ownership' om kostenbesparingen te realiseren.
Prioriteer gepland onderhoud!
Zet gepland onderhoud bovenaan je lijstje om problemen in de productie te voorkomen. Je mag onderhoud echt niet overslaan, want hierdoor kunnen er storingen ontstaan door bijvoorbeeld kapotte of versleten apparatuur. Een goed onderhoudsprogramma betekent dat je je operators en monteurs goed traint, zodat ze regelmatig onderhoud kunnen doen en snel problemen kunnen oplossen. Plan ook vaste tijden voor onderhoud en luister naar wat je team zegt, zodat je het onderhoud op het beste moment plant. Onderhoud uitstellen is echt geen goed idee, want dat kan leiden tot meer slijtage en grote problemen in de productie.
Train je medewerkers regelmatig
Investeer vervolgens ook in de training en opleiding van je personeel. Hoe beter je medewerkers zijn opgeleid, hoe efficiënter en beter de productie loopt. Geef ze de kans om nieuwe vaardigheden te leren, vooral als je nieuwe apparatuur hebt aangeschaft. Zorg ook dat je bijhoudt wanneer het tijd is voor herhalingscursussen of opfristrainingen.
Organiseer de werkplek en beheer je inventaris
Een nette werkplek is onderdeel van een vlotte productie. Ruim rommel op en haal weg wat je niet nodig hebt, zoals overbodige spullen en gereedschap dat je niet gebruikt. Zorg dat je werkplek handig is ingedeeld, zodat je makkelijk bij je gereedschap kunt en niet ver hoeft te lopen tussen machines en het gereedschap dat je vaak nodig hebt. Goed voorraadbeheer is ook belangrijk. Te veel voorraad kost onnodig geld, maar te weinig materialen kunnen je productie vertragen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van software die je voorraad bijhoudt, voorspelt wat je nodig hebt en je waarschuwt als je te veel of te weinig hebt. Succes!